top of page

Brian May over het verlies van Jeff Beck

Na het overlijden van Jeff Beck op dinsdag (10 januari) was QUEEN's Brian May een van de muzikanten die een eerbetoon brachten aan de Britse gitaarlegende.


Volgens zijn vertegenwoordiger overleed de rock and roll legende, die beroemd werd met The Yardbirds, "plotseling" aan bacteriële meningitis.


Op donderdag plaatste May een vijf minuten durende video op zijn sociale media accounts waarin hij zijn "gedachten over het trieste verlies van een gitaargenie en vriend" uitsprak.
May verklaarde: "Ik denk dat ik het moeilijk heb vandaag, want natuurlijk wil iedereen over Jeff praten en met me praten, maar ik voel er niet veel voor om er met de media over te praten. Ik denk dat ik er niet klaar voor ben. Het is moeilijk te verwerken dat hij er niet meer is, afgezien van wat ik zou willen zeggen, want dit is zo'n buitengewoon verlies en hij was zo'n buitengewoon persoon.


May zei verder dat "Jeff het soort muzikant was dat onmogelijk te definiëren is" en dat hij "volledig en volkomen uniek" was. Bovendien had ik ontzag voor hem. Ook al was hij maar een paar jaar ouder dan ik en kwam hij uit dezelfde streek als ik, hij was altijd een held voor me omdat hij dingen bereikte waar ik alleen maar van droomde. Zelfs toen ik op school zat, deed hij al buitengewone dingen in THE TRIDENTS en THE YARDBIRDS. Hij was een enorme motivator voor mij om te proberen hetzelfde te doen - niet hetzelfde, maar om mezelf een stem te geven zoals hij had.


"Luister naar 'Where Were You' van het 'Guitar Shop' album om zijn diepte van emotie, geluid en frasering te horen, en de manier waarop hij je ziel kon raken. Zoek gewoon naar "Where Were You Jeff Beck" op Google en trek vier minuten uit om te luisteren. Het is niet te geloven. Het is waarschijnlijk, samen met "Little Wing" van Jimi Hendrix, de mooiste gitaarmuziek ooit opgenomen. Onvergelijkbaar met alles wat je ooit gehoord hebt en zo mooi, zo gevoelig en zo creatief. Hij had zeker zijn invloeden, maar hij bracht een ongelooflijke stem in de rockmuziek die nooit geëvenaard zal worden.


"Ja, hij was een lokale jongen omdat hij uit mijn omgeving kwam. En ik heb hem zo vaak zien spelen dat ik me altijd afvroeg: "Hoe doet hij dat?" en mijn kaak op de grond hield. Ik vraag me vaak af of het moet zijn geweest alsof je met Mozart omging en je afvroeg waar dat ongelooflijke genie vandaan kon komen; hoe kon hij in godsnaam zo groot zijn? Als je bij Jeff was, zag je hem uit de garage komen nadat hij de voorgaande uren onder een van zijn auto's had doorgebracht, zijn vingers bedekt met vet en vuil, en eruitziend alsof hij ergens uit een sloot was gekropen. Hij pakte een gitaar en er kwam prachtige, prachtige, gevoelige muziek uit. Als je bij hem thuis was, zag je dit.

"Ik denk dat ik erg introvert was; ik had geen idee hoe ik met hem moest praten. Ik had moeite om hem bij te houden. Misschien omdat ik zo ontzag voor hem had, vond ik hem moeilijk om mee om te gaan. Maar ik voelde me nooit op mijn gemak. Ook schreef ik een liedje over hem genaamd "The Guv'nor" voor een van mijn solo albums, "Another World," dat uitkwam in 1998. Hij kwam naar mijn studio, speelde het met mij, en we hadden een goede tijd. Hij speelde ook geweldige muziek. Mijn mond viel weer open. Omdat hij zo geweldig was, wilde ik alleen maar naar hem kijken en luisteren. Toen ging hij verder met spelen op het nummer, en hij zei: "Oh, ja, wat dan ook."


"Ik hoop dat ik hem het beeld heb gegeven, ik denk niet dat ik ooit onder woorden zou kunnen brengen hoeveel ik hem vereerde. [Ik weet niet zeker of hij het wist. Maar ik heb het gevoel dat ik niet goed genoeg bevriend met hem was. Ik denk dat dat een van de dingen is die gebeuren, maar in dit specifieke geval heb ik het gevoel dat ik hem zo vaak had kunnen bellen om een echte vriend te zijn.


"Maar Jeff Beck is zo uniek en had zo'n grote invloed op elke gitarist die ik ooit heb ontmoet. De schade is onvoorstelbaar. Het is zo hartverscheurend dat hij er niet meer is. Ik heb nog steeds moeite om het te bevatten. Ik ben bang dat dit het dichtst in de buurt komt.


"Gisteravond luisterde ik naar mijn oude The Yardbirds albums, inclusief "Over Under Sideways Down," wat de eerste keer was dat hij begon te laten zien wat hij kon. Luister daar eens naar. En oh mijn God, "Shapes of Things" In de originele The Yardbirds versie van "Shapes Of Things," is de solo alsof er iets opstijgt als een ruimteschip. Zoiets was nog nooit eerder gehoord. De gitaar klonk helemaal niet als een gitaar. Het klonk meer als een sitar of een vreemd blaasinstrument. Luister maar eens. In die tijd was ik er ondersteboven van. Het was een van de belangrijkste factoren die mijn verlangen om een carrière als gitarist na te streven beïnvloedde. Maar ik zal me altijd "Shapes of Things" en "Where Were You" van het "Guitar Shop" album herinneren. Maar hij deed zoveel geweldige dingen.


"Hij was wild, onkwantificeerbaar en uiterst moeilijk te bevatten, maar hij was een van de grootste gitaargenieën die de wereld ooit heeft gezien."


"Jeff, moge God je zegenen." Ik aanbid je.


Beck werd algemeen beschouwd als een van 's werelds meest getalenteerde en belangrijke gitaristen, en hij heeft samengewerkt met de grootste rock-, blues- en jazzmuzikanten. Zijn carrière was een van de meest invloedrijke in de rockgeschiedenis.


Hij werd tweemaal opgenomen in de Rock and Roll Hall of Fame - eenmaal als lid van THE YARDBIRDS en eenmaal als soloartiest - in de loop van zijn onderscheiden muziekcarrière, die meer dan vijftig jaar besloeg. Bovendien noemde Rolling Stone hem een van de "100 Greatest Guitarists Of All Time". De gitaarvirtuoos gaf in de zomer van 2016 een buitengewoon concert in de befaamde Hollywood Bowl om zijn vijf decennia muziek te herdenken.


Toen Beck in 2009 voor de tweede keer in de Rock and Roll Hall of Fame werd gekozen, deed hij de volgende uitspraak: Ik speel zoals ik doe omdat ik daarmee de ziekste geluiden kan maken die ik kan bedenken. Is dat nu niet het punt? Regels doen er voor mij niet toe. In feite doe ik mijn werk niet goed als ik niet minstens tien keer in elk nummer de regels breek."


In 1965 nam Beck de plaats in van Eric Clapton als leadgitarist van The Yardbirds. Later begon hij The Jeff Beck Group met Ron Wood op bas en Rod Stewart op zang. In de volgende jaren zouden hun twee albums, "Truth" (1968) en "Beck-Ola" (1969), muzikale iconen worden voor hardrockers.


De vooroordelen van mensen over hoe een rockgitarist zou moeten klinken werden nog eens aan diggelen geslagen door Beck's volgende stap, een powertrio met bassist Tim Bogert en drummer Carmine Appice, uitgebracht in 1973.


Het nummer "Escape" op Beck's album "Flash" uit 1985 leverde hem de Grammy voor "Best Rock Instrumental" op. "Dirty Mind" van het album "You Had It Coming" uit 2001 leverde Jeff Beck en Terry Bozzio en Tony Hymas respectievelijk een tweede en derde Grammy op. Het platina verkopende album "Performing This Week... Live at Ronnie Scott's" werd uitgebracht in 2009, en het nummer "A Day In The Life" won een Grammy.


"Emotion & Commotion," Beck's verbazingwekkende soloalbum uit 2010, won twee extra Grammy Awards; Beck ontving nominaties in vijf categorieën maar won er slechts drie: Van "Emotion & Commotion," won hij "Best Rock Instrumental Performance" voor "Hammerhead," "Best Pop Instrumental Performance" voor "Nessun Dorma," en "Best Pop Collaboration With Vocals" voor "Imagine," een samenwerking met Herbie Hancock.


Zijn album "Rock 'N' Roll Party (Honoring Les Paul)" was goed voor "Best Rock Album" bij de 2012 Grammy Awards. Hij bracht "Loud Hailer" uit in 2016 en "Jeff Beck:" in 2017. Zowel "Live At The Hollywood Bowl" als "Live at the Hollywood Bowl" kregen lovende kritieken.41 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page